Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Adıyaman

Valilikler

T.C. TutKaymakamlığı
T.C. TutKaymakamlığı
T.C. TutKaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Tarihçe Mevzuat Kurumsal Kimlik Tut İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü
  • TUT
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular Etkinlikler Basın Açıklamaları İhale İlanları
  • İLETİŞİM
°C
9
Mayıs2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
    • İlçe Protokol Listesi
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Mevzuat
    • Kurumsal Kimlik
      • Kaymakamlık Görselleri
      • Kaymakamlık Logosu
    • Tut İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü
  • TUT
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
      • Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü
      • Devlet Hastanesi
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Etkinlikler
    • Basın Açıklamaları
    • İhale İlanları
  • İLETİŞİM

Eğitim

 

 

  

OKUL ÖNCESİ 

ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
 


 

Sıra

OKULLAR

Şube

Okul Öncesi

K

E

T

1

Merkez Anaokulu/Anasınıfı

4

38

42

80

2

Köy Okulları  Anasınıfı

11

101

88

189

 

TOPLAM

15

139

130

269 

 

 

 

 

 

İLKÖĞRETİM OKULLARI ÖĞRENCİ BİLGİLERİ

Sıra

OKULLAR

Şube

1- 4 TOPLAM

Şube

5 - 8 TOPLAM

Şube

GENEL TOPLAM

K

E

T

K

E

T

K

E

T

1

Merkez İ.Okulları

14

116

134

250

14

168

181

349

28

284

315

599

2

Köy İ.Okulları

26

305

298

603

26

218

240

458

52

523

538

1061

 

TOPLAM

40

421

432

853

40

386

421

807

80

807

853

1660

 



LİSE ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
 

OKUL

ADI

Şube

9. Sınıf

Şube

10. Sınıf

Şube

11. Sınıf

Şube

12.

Sınıf

TOPLAM

K

E

T

K

E

T

K

E

T

 

K

E

T

K

E

T

Tut Lisesi

3

43

79

122

3

32

28

60

2

19

19

38

3

9

11

20

103

137

240

 

                                         
 

 

İLÇE GENELİ KIZ ÖĞRENCİ TOPLAMI        :1049

İLÇE GENELİ ERKEK ÖĞRENCİ TOPLAMI        :1120

 

İLÇE GENELİ TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI        :2169
 

 

 

 

 

BAŞARILI OLAN VE YERLEŞMESİ GERÇEKLEŞEN ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
2012 YILI TUT İLÇESİ İLKÖĞRETİM OKULLARI SBS SINAVINDA

 

2012 OYP PUANLARI

GENEL TOPLAM

160-250 PUAN ARASI

250-300 PUAN ARASI

300-350 PUAN ARASI

350-400 PUAN ARASI

400 VE DAHA YUKARISI

K

E

T

K

E

T

K

E

T

K

E

T

K

E

T

 

ÖĞRENCİ SAYISI

14

46

60

19

21

40

21

13

34

12

8

20

5

12

17

180

   

 

YERLEŞTİĞİ OKUL VE SAYISI

Tek. Tic. Ve And. Meslek Liseleri

9

Sağlık Meslek Lisesi

7

Anadolu Lisesi

38

Anadolu İmam Hatip Lisesi

4

Anadolu Öğretmen Lisesi

4

Fen Lisesi

2

Yerleşen Öğrenci Genel Toplam

64

 



 

 

 

 

 
 
 

İLÇE GENELİ ÖĞRETMEN TOPLAMI

 

 

OKUL

ÖNCESİ

Kadrolu

(İlköğretim)

KADROLU (Ortaöğretim)

ÜCRETLİ

Sınıf

Öğrt.

Branş

.

BRANŞ

ÖĞRT.

OKUL

ÖNC.

SINIF

ÖĞRT.

BRANŞ ÖĞRET.

 

K

E

K

E

K

E

K

E

K

E

K

E

K

E

MERKEZ

4

-

7

9

11

14

3

13

-

-

1

1

-

1

KÖY

7

2

10

18

23

22

-

-

-

-

2

3

-

-

TOPLAM

11

2

17

27

34

36

3

13

-

-

3

4

-

1

 

İLÇE GENELİ İDARECİ -ÖĞRETMEN TOPLAMI

 

 

KADROLU

İDARECİ

OKUL

ÖNCESİ

KADROLU

ÜÇRETLİ

TOPLAM

SINIF

ÖĞRET.

BRANŞ

ÖĞRT.

OKUL

ÖNC.

SINIF

ÖĞRT.

BRANŞ ÖĞRET.

MERKEZ

14

4

16

41

-

1

1

84

KÖY

11

9

28

45

-

2

3

91

TOPLAM

25

13

44

86

-

3

4

175

 

TAŞIMALI EĞİTİM 

TAŞIMA MERKEZİ
OKULUN ADI

TAŞIMA YAPILAN
OKUL ADI

TAŞIMA YAPAN
ARAÇ SAYISI

KIZ

ERKEK

TOPLAM

Merkez Atatürk İ.Okulu

( 4 OKUL )

Çiftlik İ.O

2

16

8

24

Sürmen/Akbel İ.O

1

8

6

14

Havutlu İ.O

2

15

14

29

Meryemuşağı İ. O

2

15

13

28

Ayşe Aydın İ. Okulu

Elçiler İ.O

1

2

3

5

Kaşlıca İ. Okulu

Pamuklu İ.O

6

33

36

69

Yaylımlı Köyü İ.O

( 4 OKUL )

Ünlüce İ.O

2

15

13

28

Yeşilyurt 1  İ.O

1

4

9

13

Yeşilyurt Cumhuriyet İ.O

2

11

11

22

Dağyalangoz köyü İ.O.
( 1 Okul )

Akçatepe İ.O

5

35

30

65

Tut Lisesi

Köy ve Köyaltı Yerleşim Yerleri

9

47

69

116

İmam Hatip O.O

Köy ve Köyaltı Yerleşim Yerleri

2

18

12

30

TOPLAM

11 OKUL

35

219

224

443

 

 

 

 

Akçatepe Köyü 8 Derslikli Ortaokul İnşaatı Yapım İşi

 

                      


  

 


Dağyalangoz Köyü  4 Derslikli İlkokul İnşaatı Yapım İşi.




 

 

 

Atatürk, Kaşlıca, Meryemuşağı, Boyundere ve Şehit Polis Mahmut Kayan  İlkokulları Onarım İşi.

 
 

 

 2-Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü

 

 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında Açılan Kurslarımız
 
SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR

 

 

3 Adet Anadolu Liseleri, Fen liseleri ve Kolejlere hazırlık kursu

6 Adet Bursluluk ve Yatılılık sınavlarına hazırlık

1 Adet Edebiyat Kursu

1 Adet Matematik Kursu

1 Adet Tarih Kursu

2 Adet Masa Tenisi Kursu

1 Adet Satranç Kursu

3 Adet Seviye Belirleme Sınavlarına Hazırlık Kursu

3 Adet Türk Halk Oyunları Adıyaman Yöresi kursu

1 Adet İngilizce Seviye A1

1 Adet İngilizce Seviye A2

1 Adet Aile Rehberliği 7-19 Yaş

 

MESLEK KURSLARI

 

2 Adet Bilgisayar kullanımı (Bilgisayar İşletmenliği-Operatör)

1 Adet Çeyiz Ürünleri Hazırlama

6 Adet Halı Dokuma

1 Adet Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye)

2 Adet Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği

2 Adet Organik Tarım Yetiştiriciliği

1 Adet Saç Bakımı ve Yapımı

1 Adet Takılar (Misinalı-Çivili, Örme, Düğümlü)

1 Adet Temel Sekreterlik Hizmetleri

 

Müdürlüğümüz bünyesinde 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı içinde açmış olduğumuz 24 mesleki kurs, 17 sosyal kültürel kurs olmaz üzere Toplam 41 kurs açılmış olup, Bu kurslardan 463’ü bayan, 383’ü erkek olmak üzere toplam 846 kursiyere eğitim imkânı sağlanmıştır.

 

  
 



2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA AÇILAN MESLEK KURSLARI
 



 

 

 

S.NO

KURSUN ADI

KURS

KURSİYER SAYISI

SAYISI

K

E

T

1

Bilgisayar Kullanımı

2

14

19

33

2

Çeyiz ürünleri hazırlama

1

13

 

13

3

Halı Dokuma

6

81

 

81

4

Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye)

1

4

9

13

5

Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği

2

 

43

43

6

Organik Tarım Yetiştiriciliği

2

1

23

24

7

Saç Bakımı ve Yapımı

1

16

 

16

8

Takılar (Misinalı-Çivili-Örme-Düğümlü)

1

12

 

12

9

Temel Sekreterlik Hizmetleri

1

6

7

13

 

 

 

 

 

 

 

TOPLAM :

17

147

101

248



 

2012 YILINDA AÇILAN SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR

S.NO

KURSUN ADI

KURS

KURSİYER SAYISI

SAYISI

K

E

T

1

Anadolu Lisesi Fen lisesi ve kolejlere hazırlık

3

38

28

66

2

Bursluluk ve Yatılılık Sınavlarına hazırlık

6

132

94

226

3

Edebiyat Kursu

1

20

13

33

4

Matematik Kursu

1

29

23

52

5

Tarih Kursu

1

19

18

37

6

Masa Tenisi

2

 

30

30

7

Satranç

1

2

11

13

8

Seviye Belirleme Kurslarına Hazırlık

3

38

26

64

9

Türk Halk Oyunları Kursu

3

11

25

36

10

İngilizce kursu Seviye A1

1

5

7

12

11

İngilizce kursu Seviye A2

1

6

7

13

12

Aile Rehberliği 7-19 Yaş

1

16

 

16

 

 

 

 

 

 

 

TOPLAM :

24

316

282

596


 

 



 

 

AÇILAN TÜM KURSLAR

S.NO

KURSUN ADI

KURS

KURSİYER SAYISI

SAYISI

K

E

T

1

Meslek Kursları

17

147

101

248

2

Sosyal Kültürel Kurslar

24

316

282

598

 

TOPLAM :

41

463

383

846



3-Halk Kütüphanesi 

           

            İlçe Halk Kütüphanesi tarafından 25 Mart 2013 tarihinde etkinlik düzenlenerek “Kütüphaneler Haftası” kutlanmıştır.

 

Kütüphanede bulunan mevcut kitap sayısı    : 3.855

Kütüphane üye sayısı                                     :   350

Okunan kitap sayısı                                        :   370

 

 
TUT'A ÖZEL YEMEKLER:

 

Muaşer Cıvığı (Maş Aşı) :

Malzemeleri:

Kara Nohut

Bulgur

Maş


 

Yapılışı: Tencereye, maş ve nohut konur üzerine yeteri kadar su ilave edilir.İkisi iyice piştikten sonra üzerine bulgur yada pirinç konur.Yaklaşık 1 saat kadar piştikten sonra üzerine yağ yada soğan yakılır. İsteyen salçada ilave edilir.

Kara Şoğra:

Malzemeleri:

Tüm Mercimek

Döğme

Nohut
 

 
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp üzerine yeteri kadar su ilave edilir. Koyulaşıncaya kadar iyice pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine yağ, soğan ve salça ilave edilerek yakılır ve servis yapılır.
Basalla:

Malzemeleri:

500 gr. Kuşbaşı et

500 gr. Sümüd (ufak bulgur)

250 gr. Nohut

2 yemek kaşığı salça   

4 çorba kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı sumak ekşisi

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı nane yarpızı

Bir miktar tuz


 
Yapılışı: Sümüd ile salça bir birine karıştırılıp iyice yuğrulur. Yuğrulduktan sonra içine bir miktar un ilave edilir. Un iyi yuğrulduktan sonra ufak ufak yuvarlak yapılır. 12 saat önce ıslanmış olan nohut kuşbaşı etle birlikte pişirilir. Yuvarlanan sümüd,nohut ve etin içine katılır. Daha sonra 1 su bardağı sumak ekşisi tencereye ilave edilir. Bu arada tuz ve karabiberde eklenir bunlar piştikten sonra üzerine yağ, salça ve nane yarpızı yakılarak yemek servise hazır hale gelir.
Pipirim Aşı:

Malzemeleri:

500 gr. Pipirim

250 gr. Nohut

250 gr. Mercimek

1 yemek kaşığı salça

9 çorba kaşığı yağ

1 su bardağı sumak ekşisi ve tuz

Yapılışı: Akşamdan ıslanmış olan nohut ve mercimek pipirimle karıştırılır. Üzerine su ilave edilerek iyice pişirilir. İsteyen ette katabilir. Daha sonra 1 su bardağı sumak ekşisi ve tuz ilave edilir. İyice pişirildikten sonra üzerine yağ ve salça kavrularak servis yapılır.
Yüsük Çorbası:

Malzemeleri:

1 kg. un

500 gr. Kıyma

250 gr. Nohut

1 deste maydonoz

Karabiber

Tuz, Yağ

1 su bardağı sumak ekşisi limon


 
Yapılışı:1 kg. una su katarak hamur yapılır. Bu arada kıyma, maydanoz, tuz, salça ve karabiber birbirine katılır. Bunlar hazırlanırken nohutta pişer ince bir şekilde açılan hamur kare kare kesilir. Daha sonra bu karelerin içine hazırlanmış olan karışım konur. Bunların ağzı kapatılır.Pişmekte olan nohudun üzerine bu hamur dökülür. 1 bardak sumak ekşisi veya limon ilave edilir. Bunlar piştikten sonra üzerine yağ ile salça kavrulup dökülür.
İçli Köfte:

Malzemeleri:

Bulgur (Simit)

Bir miktar kıyma

1 yemek kaşığı salça

4-5 tane soğan

1 kipçe sıvı yağ

Bir kase un

Yapılışı: Bulgur ile salça iyice yuğrulur, yuğrulduktan sonra içine bir kase un katılır. İyice yuğrululur. Yuğrulan bu bulgur yumurta büyüklüğünde  alınarak içi oyulur. Daha önce hazırlanmış olan (kıyma, maydanoz, soğan, yağ ve salça karışımı) Oyulmuş olan bulgurun içine 1’er yemek kaşığı kadar konur. Ağzı yumulur. Bu şekilde yapıldıktan sonra kaynamakta olan suyun içine atılarak haşlanır. Haşlanan köfteler servise hazırdır.

 

Yaşayan İnanışlar:

    1- Elbise insan üstünde iken söküğün dikilmesinin iftiraya neden olacağına inanılır.

    2- Dolu yağarken dolunun yağdığı mekana bıçak atılması ve bıçakla dolunun kesilmesinin dolu yağışını durduracağına inanılır.Yere düşen bardağın kırılması iyiye, kırılmaması kötüye işaret sayılır.

 

    3- Ot süpürgesinin ateşte yakılmasının fakirliğe sebep olacağına inanılır.
    4- Su kabağının ateşte yakılmasının yağmurun yağmamasına sebep olacağına inanılır.
    5- Nar kabuğunun yakılmasının rüzgarın esmesi ve güneşin açmasına sebep olacağına inanılır.
    6- Yeni doğan çocuğun üzerine sarı renkte tülbentlerin örtülmesi ile sarılık hastalığına engel olunacağına inanılır.
    7- Kesilen tırnakların rasgele atılmasının ahirette cezaya neden olacağına inanılır.
    8- Perşembe günü tırnak kesenin Allah’tan mal, Cuma günü tırnak kesenin ise iman gücü istediğine inanılır.
    9- İki ayrı yerde ayrı şeylerde ısıtılmış suyla banyo yapmanın iki evliliğe sebep vereceğine inanılır.
    10- Erkek çocuğu yaşamayan kişi erkek doğan çocuğun saçını kesme 7 yaşına kadar uzatır ve her yıl bir kurban keser.
    11-    Yağmur yağmadığı zaman, yağmurun yağması için çömçe gelin denilen oyun oynanır. Bir sopadan gelin yapılır. Çeşitli yaştaki çocuklar ev ev dolaşır her eve girdiklerinde çömçe gelin ne istersin denir. Bir kap su isterim denir. Çocuklara bulgur, yağ gibi yiyecekler verilir. Evden çıkarken ver Allah’ım ver yağmur ile sel diye dua edilir, çocukların arkasından su atılır. Toplanan yiyecekler ise bir yerde toplu olarak pişirilerek yenir.
    12- Gelin olanın ayakkabısının altına evde kalan kızların adları yazılarak onlarında kısmetinin açılması istenir.
    13- Gelin üç gün sonra babasının evine gider orada gelinin kucağına erkek çocuk konur çocuğu erkek 
    14- Misafirliğe gelenler uzun süre oturursa ayakkabısına tuz konur böylece misafirin çabuk kalkacağına inanılır.
    15- Gelin ayakkabısına para koyarlar sonra o para fakirlere dağıtılır bolluk olsun diye.
    16- Gelin küçük çocukların üzerinden geçerse çocuğun boyu kısa kalacağına inanılır.
    17- Yeni doğan çocuğun ilk tırnağı kesilince tartılır ve ağırlığınca para fakirlere dağıtılır. Tırnak ancak ondan sonra atılıyor. Böylece çocuğun hırsızlık yapılmayacağına inanılır.
    18- Çocuğun göbeği atılmayıp uzun süre yastığında saklanırsa onun çok iyi uyuyacağına inanılır.
    19- Salı günü uğursuz, çünkü Salı günü bir işe başlandığında, o işin uzayacağına inanılır.
    20- Baykuş ötmesi: Kötü bir felaket işareti olarak ifade edilir.
    21- Bir işe giderken yola tavşan çıkması uğursuzluk, yılan veya tilkinin çıkması ise uğur sayılır.
    22- Bir kişi öldüğü zaman cenaze evine cenaze kalkana kadar su getirilmemesi aksi halde o su ile o evden bir cenazenin yıkanılacağına inanılır.
    23- Bir düğün esnasında örgü örülmez, aksi halde evlenen şahısların örgü gibi dolaşacağına inanılır.
    24- Hayvan kayıp olduğu zaman (yabanda kaldığı zaman) kurtlar yemesin diye açılıp kapanan bir bıçak (çakı) 3 ihlas bir fatiha okunarak kapatılır, taki hayvanlar bulunana kadar. Bu olaya kurt ağzını bağlama denir.
    25- Nazar değmesine karşı kurşun eritilir. Kurşun kazma kürek şeklinde görünürse hastanın öleceği söylenir, kurşun dağılırsa yine göz yaşı olarak yorumlanır. Kurşunun hastanın omuzuna dikilmesi iyiye işarettir.
    26- Nazar değenlere üzerlik denen bir ot ateşe atılarak tütsülenir.
    27- Nazar için bir kaplumbağa kabuğu, şep ve iğde çiçeği kullanılır. 

 

Evlilik ve Doğuma İlişkin Adetler: 

    1- Düğünden 2, 3 gün önce gelinin başına kına yakılır. Bu işlem sırasında gelin, çeyizinden bir yastık alır ve onun üzerine oturur; kına yakıldıktan sonra bu yastık, bekar yada nişanlı bir kız tarafından kaldırılır. Böylece uyuyan kısmetin uyanacağına inanılır.
    2- Yeni gelin eve gelirken kaynananın kolunun altından geçer. Böylece gelinin kaynananın koltuğu altında korunacağına ve sevileceğine inanılır.
    3- Yeni gelin odasına girmeden duvara bir çivi çakar. Bu çivi ne kadar derine gider ve sağlam olursa gelinde, evine o derecede bağlı olur.
    4- Yine gelin odasına girmeden önce duvara ya da kapıya bir nar atar dağılan nar parçaları kadar çocuğu olacağına inanır. Yine duvara atılan bu narın parçalarından yiyenin başı ağrımayacağına baş ağrısı varsa geçeceğine inanılır.
    5- Söz, nişan ve düğün sırasında o evde hiçbir el işi yapılmaz. Yeni evleneceklerin başlarına kötü şeylerin gelmemesi için bunun gerekli olduğuna inanılır.
    6- Gelinin kucağına ilk olarak erkek çocuk oturtulursa doğacak ilk çocuğun erkek, kız çocuk oturtulursa kız olacağına inanılır.
    7- Yeni doğum yapmış ve 40 günü dolmamış loğusa bir araya gelirse değiş tokuş yapılır. Böylece çocukların birbirine iğneleyici ve kem söz söylememesi sağlanmak istenir.
    8- Loğusalıkta korkutulan (korkan) kadın 40 tasta yıkanır. Böylece korkudan kurtulması amaçlanır.
    9- Kalburla yeni doğan çocuğun eşyalarına su dökülür.
    10- Bebek 40 günden önce evden dışarıya çıkarılmaz; böylece evine bağlı alacağına inanılır.
    11- Ayrıca bununla nazar değmemesi de sağlanmış olur.
    12- Yeni doğan çocuğun 1 yaşına kadar tırnağı kesilmez; Böylece çocuğun hırsızlık yapmasına engel olunacağına inanılır.
    13- Bebek elini çok güçlü sıkabiliyorsa cimri olacağına inanılıyor.
    14- Bebek yürümeye başladığında iki ayağı ipe bağlanır yere oturtulur, kucağına çok sevdiği bir şey konur. Çevik bir kişi gelip bebeğin kucağındakini alıp kaçar, bebekte ardından hızlı koşarsa hayatı boyunca hızlı ve çabuk olacağına inanılır. Bu adete kösteğini kırdırma denir.
    15- Zayıf çocuklar bir teşte konup, az yanan ateşin üzerine bırakılır. Bu 3 Çarşamba arka arkaya tekrarlanır. Böylece çocuğun temiz olacağına inanılır.
    16- Bebeğin 40’ı çıkmadan 3 kez bal veya tuzla yıkanır.
    17- Gözde arpacık çıktığında nişanlı kızın altın yüzüğünün sürülmesiyle hastalığın geçeceğine inanılır.
    18- Elde ve ayakta çıkan sinirlerin yok edilmesi için arpa okutularak bir yere gömülür ve arpa çürüyünce sinirlerin yok olacağına inanılır.
    19- Çocuk 40 günlük olduğunda kırkı çıkarılır. Bir kaba su konur 10 parmakla 4 defa suya batırılır üç ihlas  okunarak bu su ile çocuk banyo yaptırılır ve böylece kırkı çıkmıştır.
    20- Kekik, ayva, reyhan, ebem gümeci, kuşburnu, kara dut, incir, semiz otu, ceviz, bamya, elma, çalı tohumu ve maydanoz yörede şifa amaçlı olarak kullanılan bitkilerdendir.
    21- Gelin ve damat gerdeğe girdiklerinde sağdıç tarafından birer bardak şerbet götürülür, daha sonra bu bardaklar kırılır.
    22- Gerdek gecesi damat evinde çiğköfte yuğrulur ve bu çiğköfteden yiyen genç kızların kısmeti açılır.
    23- Nişanlanan kız nişan elbisesini giymeye giderken çabuk gider ve ayağını sürür, elbisesini giyerken de bekar kızların adlarını söyler, ilk adı söylenin çabuk gelin olacağına inanılır.
    24- Çay bardağı üzerindeki çay çöpü misafir geleceğine işaret sayılır,
    25- Dişi çıkan bebeğe ve 20’lik dişi çıkanlara hedik pişirilir, komşulara dağıtılır, hedik tabağı geri verilirken içine para konur. 

Yeni Doğan Çocuğa İlişkin Adetler: 


    1- Doğan çocuğun ağzına biraz yağ çalınır ve şekerli su içirilir.
    2- Çocuğun annesine yağda pişmiş (halk arasında kaygana denen) yumurta tedirilir. Çocuğun kaşına ve gözüne sürme çekilir. Lohusanın boş tarafına Kur’an ve hameyli konur. Yattığı yastığa veya minderine çuvaldız sokulur. Bunun amacı doğum yapan kadınları al basmasına karşı korumaktır.
    3- Orta Asya Türk Kültürünün en yaygın inanışı bilindiği gibi lohusayı al basmasına karşı korumaktır.
    4- Hoca veya ileri gelen bir kişi tarafından çocuğun kulağına ezan okunarak isim verilir. Bu esnada isim veren kişi iki rekat namaz kılarak bu işin kutsallığını vurgulanmış olur. Dede korkut hikayelerinde anlatılan çocuklara isim verme geleneğinin bölgemizde güçlü bir şekilde yaşadığı görülmektedir. Çocuğa isim veren kişiye çorap, havlu gibi çeşitli hediyeler verilir.

 

Sünnet Adetleri: 

    Sünnet  yapılacak kişi önce çocuğuna kirve seçer kirve seçilen kişi ile konuşularak zamanı tespit edilir. Sünnet davetleri için davetiye yerine geçen ve halk arasında dürü olarak bilinen entarilik ve pijamalık kumaş ile çorap, ağ, şeker, vs.... dağıtılır. Bundan sonra alış veriş yapılır kirvenin sünnet olacak çocuğa sünnet elbisesi alması adettir. Sünnette Mevlüt okunur, yemek yenir ve akşam düğün töreni yapılır, sünnet düğünü de nişan adeti gibidir, düğünün sonunda takılar takılır ve ertesi sabah çocuk kirvenin kucağında sünnet edilir. Düğüne gelmeyenler 2-3 gün içinde ziyaretlerini sürdürür ve hediyelerini getirirler 40. gün sünnet kutlaması için toplanılır. Hediyeler alınarak çay içilir tatlılar yenir. 

Düğün Adetleri: 

    Evlenme çağına gelen gençler için, eş arama anne ve baba tarafından düğünlerde, misafirlikte ve bayramlarda yapılır. Erkekler için beğenilen bir kız tesbit edildiğinde dolaylı bir şekilde damat adayına söylenir, ve gösterilir, damat adayı da kızı beğenirse damat tarafından bir grup kızı istemeye gider kız evine giden heyetten bir tanesi Allah’ın emriyle kızınızı istemeye geldik der genellikle kız tarafı hemen olumlu bir cevap vermez; aradan birkaç gün geçer, bu esnada kız evi de damat adayı hakkında araştırma yapar. Damat tarafı bir süre sonra kız evinin fikrinin müsait birisine sordurur ve olumlu cevap alınırsa şerbet içilecek gün tesbit edilir; bu güne önceleri “Ağ Örtme” denirdi şimdi ise tatlı yeme deniliyor. Tatlı yemeye hem damat tarafı hem kız tarafının akraba ve komşuları çağırılır. Kahve ve şerbet içilir, tatlılar yenir damat tarafından geline getirilen takılar takılır ve ağ örtülmüş yani ilk nişan yapılmış olur. Bundan sonra asıl nişan töreni başlar.

    Nişan her iki taraf içinde uygun uygun olan bir tarih tesbit edilir. Damat tarafı, nişan tarihinden 3-4 gün önce ya kart bastırır ya da kart yerine şeker, çorap, ağ, pijamalık, entarilik gibi yakınlık derecesine göre hediye (davetiye) dağıtılır. Saz ekibi tutulur, bazen saz ekibinin yanında davul-zurna olur. Nişanların bazısı içkili, bazısı ise içkisiz yapılır. Düğünün bir yöneticisi olur. Düğünü yöneten kişi damat ve gelinin yakınlarından başlamak suretiyle hemen hemen herkesi oyuna davet eder.oynayanlara izleyiciler tarafından para verilir. Yapıştırılan paralar önceden tesbit edilen gençler tarafından yerlerden alınarak başka bir masada bu işin muhasebesi ile uğraşan kişilere verilir.

    Oynama faslı bittikten sonra eğlenceyi yöneten kişi yüzüklerin takılacağını söyler ve bir masa hazırlar bu masaya bir tepsi konur, 1 yazıcı oturur, birde para toplayan kişi oturur. Orada bulananlardan uygun birisi yüzükleri takar ve kurdeleyi keser. Gelin ve damat adaylarına mutluluklar diler. Tören neticesi geline takılan takıları teker teker mikrofondan anons ederek yazıcıya yazdırılır ve takı bittikten sonrada herkes gelin ve damat adayını tebrik eder ve nişan töreni bitmiş olur.

    Nişan ve düğün arasında dini bayram denk gelirse oğlan evi kız evine et gönderir. Kız evi de oğlan evine bohça gönderir. Nişandan sonra gelen dönem düğündür.

Düğün tarihi tesbit edildikten sonra hazırlıklar yapılır. 1 hafta önceden yufka denen ekmekler yapılı. Nişanda dağıtılan davetiye ya da bunun yerine geçen hediyeler yine dağıtılarak düğüne davet gerçekleşir. Damat arkadaşlarından bir kişi sağdıç olarak seçilir. Sağdıç düğünde organizatördür, aynı zamanda damadın da yardımcısıdır.

    Düğün içinde saz ekibi tutulur, bazı aileler davul da tutar düğün sırasında para yapıştırma adeti de vardır. Bu adet yeni yeni gelişmektedir. Daha önce bunun yerine silah sıkılmaktaydı. Bundan sonra gelinin kınası yakılır ve çayda çıra oynanır. Ertesi sabah gelin arabası süslenir. Ayrıca gelin berbere götürülür. Oğlan evi ve kız evi temsilcilerinden oluşan “mehir” tesbit heyeti kurulur.

    Bu heyet Mehri baki senedi yapar. Bu senede hem kız hem de erkek tarafının eşyaları yazılır. Şahitler imzalar ve fatiha okunarak mehir tesbiti biter.

    Daha sonra gelin arabası süslenir, süslenen arabaya gelin, damat, sağdıcın hanımı ve sağdıç biner. Sağdıç önceden hazırladığı zarfların içine bir miktar para koyar. Gelin arabasının önünü kesenlere zarflardaki paralar verilir. Gelin arabasından inerken damadın annesi (kaynana) gelinin başından aşağı şeker döker. Gelin arabadan inmeye hazırlanırsa kaynana ve kayınbaba mal bağışında bulunurlar. Bağışlanan mallar eşya, arsa, bağ, bahçe ev olabilir. Gelin eve girdiğinde önceden imam nikahı kıyılmamışsa imam nikahı kıyılır. Akşam yemeğinden sonra hısım, akraba damat tarafının evine “cebe” gelir. Cebe gelmek daha önce kendilere verilen dürünün karşılığı damat evine eşya, para veya altın getirmektir. Bu hediyeler damadın yeni kurduğu eve paralar ise damadın babasına kalır. Ceb töreni bittikten sonra damat tekbirlerle gerdeğe sokulur. Damat gerdeğe girerken beline yumruk vurmak adettir. Gerdek gecesi sabahı ise “Duvak Günü” dür. Bayanların katıldığı bu törende geline çeşitli hediye edilir. Gelin ise bunun yerine kendi çehizinden hediyeler verir. 

Cenaze Kaldırma Adetleri: 

    Vefat eden kimsenin başında Kur’an okutulur. Camide ise selası verilir, ölü yıkanır, cenaze namazı kılınır ve mezara götürülüp defnedilir. Defninden sonra hoca Hoca duasını ve telkinni yapar mezardan dönenler yemeğe davet edilir. Cenaze evinde özellikle kadınlar ağıtlar yakıp ağlarlar, ölen kişinin elbisesi elden ele dolaştırılıp onun için ağıtlar söylenir. Erkekle ise başka bir odada toplanır ve Yasini Şerif ve Fatiha okunarak ölen kişinin ruhuna yollanır. Cenaze evinde 3-4 gün yakın akrabası, komşusu arkadaşları yemek yapıp götürürler. Bundan sonra mezara gidilip, burada lokum, şeker, bisküvi gibi şeyler dağıtılır, ayrıca evde veya Cami de Mevlüt okuturlar. 

Geleneksel Ev Hekimliğine İlişkin Adetler 

A)    Öksürük, grip ve soğuk algınlıklarında;

           Ayva Çayı : Ayvalar ince ince doğranarak çayı hazırlanır. Bir baş kuru soğan ocakta ocak da küle gömülerek pişirilir ve nişastaya batırılarak yenir.

B)    Mide ağrıları için;

             Dut pekmezi sütle karıştırılarak ya da sade olarak içilir.

C)    Yanıklar için ;

                  Kor Merhemi: Kirecin üst suyu alınır ve zeytin yağı ile karıştırılır. Kor merhemi denen bu karışım yanığın üzerine her yarım saatte bir sürülerek acı hafifletir.

D)    Bağırsakların temizlenmesi ve mide ağrıları için;

                  Per yevşağı adı verilen yabani bir ottan hazırlanan çayın mide ağrılarına iyi geldiği ve bağırsakları temizlediğine inanılır. 

Mahalli Kelimeler 

Çağa  : Çocuk Duz  : Tuz
Çağam  : Çocuğum Emoğ  : Emine
Azzağa : Azzık konan Baoça Eşoğ  : Ayşe
Şaplama : Tokat Galıç  : Orak
Bitecik-Biticik : Az  Cağ  : Şiş
Gıjjık  : Kıvırcık Tığ  : Mil
Lülemek : Yuvarlamak Süyük  : Toprak damın kenarı
Bıldır  : Geçen yıl Sünmek  : Koşmak,Kovalamak
Süllüm : Merdiven Babıç : Terlik
Elleam : Herhalde Çemik  : Çabuk
Dulda  : Kuytu Yer    Habe  : Heybe
Çir : Meyve Kurusu (Kayısı) Kürtün : Semer Ağaçsız
Kak : Meyve Kurusu (Armut)  Yemeni : Ayakkabı
Çıtınak : İkiz, Meyvelerin Çift Olması Bostan  : Bahçe
Cılgı : Patika-Dağ yolu  Bastık  : Pestil
Nane  : Lahana Dürü  : Davetiye
Teleme : İncir Sütü Kullanılarak Mayalanan süt.  Yağlık  : Mendil 
Akıt  : Salça Köynek  : Gömlek
Bibi  : Hala İşlik  : Gömlek
Gırbız : Biber Tuman : Don,Pijama
Balcan  : Patlıcan Ağ  : Başörtüsü
Payam : Badem Goz  : Ceviz
Terlik  : Şapka, Papuç Hellengeç  : Salıngaç
Soku : İçine dövme dövülmüş içi Timeç  : Beşikteki döşek
oyulmuş taş, dibek Yörek  : Beşik Bağı
Puharik : Oda içerisinde topraktan Yunnuk : Hamamlık,Banyo
Örtü : Yatak Hengil  : Sitil
Taka  : Duvara oyulmuş kapaksız dolap Tomafil : Araba
Terşi  :  Yün eğirme Çibuğu, İğ Cızgı  : Çizgi
Hıra  : Gelişmemiş.Cılız Çefteli  : Şeftali
Densiz : DensizŞımarık  Öllük : Küçük çocukların altına koydukları toprak
Çinil  : Omuz Namazlağa  : Seccade
Halbır  : Kalbur Patlak : İncir
Mahana : Bahene Talla  : İncir
Davar  : Keçi-Koyun sürüsü Dikeyin  : Sincap 
Çıkın  : İçine Eşya Koyulan Bohça Bez Yüksük Çorbası  : Mantı
Kürrük : Sıpa Sıyrık : Arsız
Pin  : Tavuk kümesi Buez : Bu defa, be sefer
Yenli : Hafif Hüsgüdük : Sessiz
Nişliyon  : Ne yapıyorsun Ede  : Abi
Helke  : Kova  İbicek  : Şans, Kura
Gubar  : Toz Dekdubarcı  :  Dedikoducu,riyakar yalancı
Çildirim : Dereotu Aniçeri  : Mutfak, kiler
Çitil  : Fidan Devlisigün : Ertesi gün
Teşt  : Leğen Bocit  : Sürahi
Küncü  : Susam Ayaşa  : Mandal
Kenneha : Aslında, esasen Onart kalkmak : İyi tarafından kalkmak gününde olmak
Tomuz : Temmuz  Hellenmek  : Sallanmak
Cılgı  : Keçi Yolu, Patika Bayak  : Biraz Önce
Deze  : Teyze Küküm  : Yürüyemeyen,yürüme zorluğu çekenler
Tezcek : Hemen tepki gösteren Kele :  Karşıdakinin adının yerine kullanılır
Kef :Buğday biçerken toplama ekinin ve desiden yapılmış yardımcı ekin biçme aracı. Masere : Bağbozumunda mahsülün alınarak pekmez ve benzeri mamül yapılması işi.
Sergene:  Bağlarda üzümün yere değmemesi için yere çakılıp üzerine çubuk bağlanan yaklaşık 1 metre  uzunluğundaki ince çubuk.                   Pürçüklü : Havuç
Manca : Salata toplama işi. Teh : Üzümün çürüğünden kaynatılarak yapılan kışlık yiyecek.
Curun : Tekne(Taştan) İmze : Abi
Şaba : Düğün sonrası çalgıcıların para   Şaka : Dokuma, Yolluk
Guşgana : Tencere Çömçe : Kepçe
Pücük : Buzağa Kepenek : Kelebek
Gidik: Oğlak  Şora : Çorba

GELENEKSEL YÖRE OYUNLARI           

    Ara Kesme: Bir takım oyunudur. Sırasıyla ayak sayarak veya taş tutarak belirlenir. Bir takım kaçar diğer takım kovalar. Bir merkez belirlenir ve o merkez korunur. Kovalayanlar oyundan kaçanların bütün fertlerini vurduğu zaman bir puan almış olur.

    Dibek Oyunu: Oyuncular iki grup olurlar üçer tane dibek(Hoyuk) dikerler öncelik sırasını belirlemek için taş tutarlar taşı bulan oyuna önce başlar. Oyuna başlayan kendi dibeğinin önünde durur ve rakibin dibeklerini yıkmak için eline aldığı taşları kullanır. İlk attığı taş dibeği yıkarsa devam eder yoksa takım arkadaşlarına sıra gelir. Atışlarda tam başarı sağlanamaz da dibeklerin tamamı yıkılmazsa hücum hakkı diğer gruba geçer ve oyun böylece devam eder.

    Küdü: Ferdi oyundur. İki üç kişiyle oynandığı gibi bir çok kişi ile de oynanır. Sıralama ayak ölçmekle veya taş tutmakla belirlenir. Bir taşın üzerine yuvarlak bir taş dikilir ve biraz büyük bir taşla vurulur gittiği uzaklık kekiç, küküç, kırküç, kırkdört, kırkbeş, kırkaltı, kırkyedi, kırksekiz, kırkdokuz, elli, belli, telli, güllü, nane, şeker, çember, çürük, çık, mık diye sayılır ve bu sayıyı bulanın hanesine sayı yazılır ve oyunda en çok puanı alan kazanır.

https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Resmi Gazete
  • Kamu Denetçiliği Kurumu
  • Kullanım ve Gizlilik
Fethiye Mahallesi Hükümet Konağı / 02350 Tut/Adıyaman
0(416)441 20 01
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız