T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
OKUL ÖNCESİ
ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
Sıra |
OKULLAR |
Şube |
Okul Öncesi |
||
K |
E |
T |
|||
1 |
Merkez Anaokulu/Anasınıfı |
4 |
38 |
42 |
80 |
2 |
Köy Okulları Anasınıfı |
11 |
101 |
88 |
189 |
|
TOPLAM |
15 |
139 |
130 |
269 |
İLKÖĞRETİM OKULLARI ÖĞRENCİ BİLGİLERİ |
|||||||||||||
Sıra |
OKULLAR |
Şube |
1- 4 TOPLAM |
Şube |
5 - 8 TOPLAM |
Şube |
GENEL TOPLAM |
||||||
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
|||||
1 |
Merkez İ.Okulları |
14 |
116 |
134 |
250 |
14 |
168 |
181 |
349 |
28 |
284 |
315 |
599 |
2 |
Köy İ.Okulları |
26 |
305 |
298 |
603 |
26 |
218 |
240 |
458 |
52 |
523 |
538 |
1061 |
|
TOPLAM |
40 |
421 |
432 |
853 |
40 |
386 |
421 |
807 |
80 |
807 |
853 |
1660 |
LİSE ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
OKUL ADI |
Şube |
9. Sınıf |
Şube |
10. Sınıf |
Şube |
11. Sınıf |
Şube |
12. Sınıf |
TOPLAM |
|||||||||||
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
||||||
Tut Lisesi |
3 |
43 |
79 |
122 |
3 |
32 |
28 |
60 |
2 |
19 |
19 |
38 |
3 |
9 |
11 |
20 |
103 |
137 |
240 |
İLÇE GENELİ KIZ ÖĞRENCİ TOPLAMI :1049
İLÇE GENELİ ERKEK ÖĞRENCİ TOPLAMI :1120
BAŞARILI OLAN VE YERLEŞMESİ GERÇEKLEŞEN ÖĞRENCİ BİLGİLERİ
2012 YILI TUT İLÇESİ İLKÖĞRETİM OKULLARI SBS SINAVINDA
|
2012 OYP PUANLARI |
GENEL TOPLAM |
||||||||||||||
160-250 PUAN ARASI |
250-300 PUAN ARASI |
300-350 PUAN ARASI |
350-400 PUAN ARASI |
400 VE DAHA YUKARISI |
||||||||||||
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
K |
E |
T |
||
ÖĞRENCİ SAYISI |
14 |
46 |
60 |
19 |
21 |
40 |
21 |
13 |
34 |
12 |
8 |
20 |
5 |
12 |
17 |
180 |
|
||||||||||||||||
YERLEŞTİĞİ OKUL VE SAYISI |
Tek. Tic. Ve And. Meslek Liseleri |
9 |
||||||||||||||
Sağlık Meslek Lisesi |
7 |
|||||||||||||||
Anadolu Lisesi |
38 |
|||||||||||||||
Anadolu İmam Hatip Lisesi |
4 |
|||||||||||||||
Anadolu Öğretmen Lisesi |
4 |
|||||||||||||||
Fen Lisesi |
2 |
|||||||||||||||
Yerleşen Öğrenci Genel Toplam |
64 |
İLÇE GENELİ ÖĞRETMEN TOPLAMI |
||||||||||||||
|
OKUL ÖNCESİ |
Kadrolu (İlköğretim) |
KADROLU (Ortaöğretim) |
ÜCRETLİ |
||||||||||
Sınıf Öğrt. |
Branş |
. BRANŞ ÖĞRT. |
OKUL ÖNC. |
SINIF ÖĞRT. |
BRANŞ ÖĞRET. |
|||||||||
K |
E |
K |
E |
K |
E |
K |
E |
K |
E |
K |
E |
K |
E |
|
MERKEZ |
4 |
- |
7 |
9 |
11 |
14 |
3 |
13 |
- |
- |
1 |
1 |
- |
1 |
KÖY |
7 |
2 |
10 |
18 |
23 |
22 |
- |
- |
- |
- |
2 |
3 |
- |
- |
TOPLAM |
11 |
2 |
17 |
27 |
34 |
36 |
3 |
13 |
- |
- |
3 |
4 |
- |
1 |
İLÇE GENELİ İDARECİ -ÖĞRETMEN TOPLAMI |
||||||||
|
KADROLU İDARECİ |
OKUL ÖNCESİ |
KADROLU |
ÜÇRETLİ |
TOPLAM |
|||
SINIF ÖĞRET. |
BRANŞ ÖĞRT. |
OKUL ÖNC. |
SINIF ÖĞRT. |
BRANŞ ÖĞRET. |
||||
MERKEZ |
14 |
4 |
16 |
41 |
- |
1 |
1 |
84 |
KÖY |
11 |
9 |
28 |
45 |
- |
2 |
3 |
91 |
TOPLAM |
25 |
13 |
44 |
86 |
- |
3 |
4 |
175 |
TAŞIMALI EĞİTİM
TAŞIMA MERKEZİ |
TAŞIMA YAPILAN |
TAŞIMA YAPAN |
KIZ |
ERKEK |
TOPLAM |
Merkez Atatürk İ.Okulu ( 4 OKUL ) |
Çiftlik İ.O |
2 |
16 |
8 |
24 |
Sürmen/Akbel İ.O |
1 |
8 |
6 |
14 |
|
Havutlu İ.O |
2 |
15 |
14 |
29 |
|
Meryemuşağı İ. O |
2 |
15 |
13 |
28 |
|
Ayşe Aydın İ. Okulu |
Elçiler İ.O |
1 |
2 |
3 |
5 |
Kaşlıca İ. Okulu |
Pamuklu İ.O |
6 |
33 |
36 |
69 |
Yaylımlı Köyü İ.O ( 4 OKUL ) |
Ünlüce İ.O |
2 |
15 |
13 |
28 |
Yeşilyurt 1 İ.O |
1 |
4 |
9 |
13 |
|
Yeşilyurt Cumhuriyet İ.O |
2 |
11 |
11 |
22 |
|
Dağyalangoz köyü İ.O. |
Akçatepe İ.O |
5 |
35 |
30 |
65 |
Tut Lisesi |
Köy ve Köyaltı Yerleşim Yerleri |
9 |
47 |
69 |
116 |
İmam Hatip O.O |
Köy ve Köyaltı Yerleşim Yerleri |
2 |
18 |
12 |
30 |
TOPLAM |
11 OKUL |
35 |
219 |
224 |
443 |
Dağyalangoz Köyü 4 Derslikli İlkokul İnşaatı Yapım İşi.
Atatürk, Kaşlıca, Meryemuşağı, Boyundere ve Şehit Polis Mahmut Kayan İlkokulları Onarım İşi.
2-Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü
3 Adet Anadolu Liseleri, Fen liseleri ve Kolejlere hazırlık kursu
6 Adet Bursluluk ve Yatılılık sınavlarına hazırlık
1 Adet Edebiyat Kursu
1 Adet Matematik Kursu
1 Adet Tarih Kursu
2 Adet Masa Tenisi Kursu
1 Adet Satranç Kursu
3 Adet Seviye Belirleme Sınavlarına Hazırlık Kursu
3 Adet Türk Halk Oyunları Adıyaman Yöresi kursu
1 Adet İngilizce Seviye A1
1 Adet İngilizce Seviye A2
1 Adet Aile Rehberliği 7-19 Yaş
MESLEK KURSLARI
2 Adet Bilgisayar kullanımı (Bilgisayar İşletmenliği-Operatör)
1 Adet Çeyiz Ürünleri Hazırlama
6 Adet Halı Dokuma
1 Adet Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye)
2 Adet Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği
2 Adet Organik Tarım Yetiştiriciliği
1 Adet Saç Bakımı ve Yapımı
1 Adet Takılar (Misinalı-Çivili, Örme, Düğümlü)
1 Adet Temel Sekreterlik Hizmetleri
Müdürlüğümüz bünyesinde 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı içinde açmış olduğumuz 24 mesleki kurs, 17 sosyal kültürel kurs olmaz üzere Toplam 41 kurs açılmış olup, Bu kurslardan 463’ü bayan, 383’ü erkek olmak üzere toplam 846 kursiyere eğitim imkânı sağlanmıştır.
2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA AÇILAN MESLEK KURSLARI
S.NO |
KURSUN ADI |
KURS |
KURSİYER SAYISI |
||
SAYISI |
K |
E |
T |
||
1 |
Bilgisayar Kullanımı |
2 |
14 |
19 |
33 |
2 |
Çeyiz ürünleri hazırlama |
1 |
13 |
|
13 |
3 |
Halı Dokuma |
6 |
81 |
|
81 |
4 |
Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) |
1 |
4 |
9 |
13 |
5 |
Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği |
2 |
|
43 |
43 |
6 |
Organik Tarım Yetiştiriciliği |
2 |
1 |
23 |
24 |
7 |
Saç Bakımı ve Yapımı |
1 |
16 |
|
16 |
8 |
Takılar (Misinalı-Çivili-Örme-Düğümlü) |
1 |
12 |
|
12 |
9 |
Temel Sekreterlik Hizmetleri |
1 |
6 |
7 |
13 |
|
|
|
|
|
|
|
TOPLAM : |
17 |
147 |
101 |
248 |
2012 YILINDA AÇILAN SOSYAL KÜLTÜREL KURSLAR
S.NO |
KURSUN ADI |
KURS |
KURSİYER SAYISI |
||
SAYISI |
K |
E |
T |
||
1 |
Anadolu Lisesi Fen lisesi ve kolejlere hazırlık |
3 |
38 |
28 |
66 |
2 |
Bursluluk ve Yatılılık Sınavlarına hazırlık |
6 |
132 |
94 |
226 |
3 |
Edebiyat Kursu |
1 |
20 |
13 |
33 |
4 |
Matematik Kursu |
1 |
29 |
23 |
52 |
5 |
Tarih Kursu |
1 |
19 |
18 |
37 |
6 |
Masa Tenisi |
2 |
|
30 |
30 |
7 |
Satranç |
1 |
2 |
11 |
13 |
8 |
Seviye Belirleme Kurslarına Hazırlık |
3 |
38 |
26 |
64 |
9 |
Türk Halk Oyunları Kursu |
3 |
11 |
25 |
36 |
10 |
İngilizce kursu Seviye A1 |
1 |
5 |
7 |
12 |
11 |
İngilizce kursu Seviye A2 |
1 |
6 |
7 |
13 |
12 |
Aile Rehberliği 7-19 Yaş |
1 |
16 |
|
16 |
|
|
|
|
|
|
|
TOPLAM : |
24 |
316 |
282 |
596 |
AÇILAN TÜM KURSLAR
S.NO |
KURSUN ADI |
KURS |
KURSİYER SAYISI |
||
SAYISI |
K |
E |
T |
||
1 |
Meslek Kursları |
17 |
147 |
101 |
248 |
2 |
Sosyal Kültürel Kurslar |
24 |
316 |
282 |
598 |
|
TOPLAM : |
41 |
463 |
383 |
846 |
3-Halk Kütüphanesi
İlçe Halk Kütüphanesi tarafından 25 Mart 2013 tarihinde etkinlik düzenlenerek “Kütüphaneler Haftası” kutlanmıştır.
Kütüphanede bulunan mevcut kitap sayısı : 3.855
Kütüphane üye sayısı : 350
Okunan kitap sayısı : 370
Muaşer Cıvığı (Maş Aşı) :
Malzemeleri: |
Yapılışı: Tencereye, maş ve nohut konur üzerine yeteri kadar su ilave edilir.İkisi iyice piştikten sonra üzerine bulgur yada pirinç konur.Yaklaşık 1 saat kadar piştikten sonra üzerine yağ yada soğan yakılır. İsteyen salçada ilave edilir. |
Kara Şoğra: Malzemeleri: Tüm Mercimek Döğme Nohut |
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp üzerine yeteri kadar su ilave edilir. Koyulaşıncaya kadar iyice pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine yağ, soğan ve salça ilave edilerek yakılır ve servis yapılır. |
Basalla:
Malzemeleri: 500 gr. Kuşbaşı et 500 gr. Sümüd (ufak bulgur) 250 gr. Nohut 2 yemek kaşığı salça 4 çorba kaşığı sıvı yağ 1 su bardağı sumak ekşisi 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı nane yarpızı Bir miktar tuz |
Yapılışı: Sümüd ile salça bir birine karıştırılıp iyice yuğrulur. Yuğrulduktan sonra içine bir miktar un ilave edilir. Un iyi yuğrulduktan sonra ufak ufak yuvarlak yapılır. 12 saat önce ıslanmış olan nohut kuşbaşı etle birlikte pişirilir. Yuvarlanan sümüd,nohut ve etin içine katılır. Daha sonra 1 su bardağı sumak ekşisi tencereye ilave edilir. Bu arada tuz ve karabiberde eklenir bunlar piştikten sonra üzerine yağ, salça ve nane yarpızı yakılarak yemek servise hazır hale gelir. |
Pipirim Aşı:
Malzemeleri: 500 gr. Pipirim 250 gr. Nohut 250 gr. Mercimek 1 yemek kaşığı salça 9 çorba kaşığı yağ 1 su bardağı sumak ekşisi ve tuz |
Yapılışı: Akşamdan ıslanmış olan nohut ve mercimek pipirimle karıştırılır. Üzerine su ilave edilerek iyice pişirilir. İsteyen ette katabilir. Daha sonra 1 su bardağı sumak ekşisi ve tuz ilave edilir. İyice pişirildikten sonra üzerine yağ ve salça kavrularak servis yapılır. |
Yüsük Çorbası:
Malzemeleri: 1 kg. un 500 gr. Kıyma 250 gr. Nohut 1 deste maydonoz Karabiber Tuz, Yağ 1 su bardağı sumak ekşisi limon |
Yapılışı:1 kg. una su katarak hamur yapılır. Bu arada kıyma, maydanoz, tuz, salça ve karabiber birbirine katılır. Bunlar hazırlanırken nohutta pişer ince bir şekilde açılan hamur kare kare kesilir. Daha sonra bu karelerin içine hazırlanmış olan karışım konur. Bunların ağzı kapatılır.Pişmekte olan nohudun üzerine bu hamur dökülür. 1 bardak sumak ekşisi veya limon ilave edilir. Bunlar piştikten sonra üzerine yağ ile salça kavrulup dökülür. |
İçli Köfte:
Malzemeleri: Bulgur (Simit) Bir miktar kıyma 1 yemek kaşığı salça 4-5 tane soğan 1 kipçe sıvı yağ Bir kase un |
Yapılışı: Bulgur ile salça iyice yuğrulur, yuğrulduktan sonra içine bir kase un katılır. İyice yuğrululur. Yuğrulan bu bulgur yumurta büyüklüğünde alınarak içi oyulur. Daha önce hazırlanmış olan (kıyma, maydanoz, soğan, yağ ve salça karışımı) Oyulmuş olan bulgurun içine 1’er yemek kaşığı kadar konur. Ağzı yumulur. Bu şekilde yapıldıktan sonra kaynamakta olan suyun içine atılarak haşlanır. Haşlanan köfteler servise hazırdır. |
1- Elbise insan üstünde iken söküğün dikilmesinin iftiraya neden olacağına inanılır.
Evlilik ve Doğuma İlişkin Adetler:
Yeni Doğan Çocuğa İlişkin Adetler:
Sünnet Adetleri:
Sünnet yapılacak kişi önce çocuğuna kirve seçer kirve seçilen kişi ile konuşularak zamanı tespit edilir. Sünnet davetleri için davetiye yerine geçen ve halk arasında dürü olarak bilinen entarilik ve pijamalık kumaş ile çorap, ağ, şeker, vs.... dağıtılır. Bundan sonra alış veriş yapılır kirvenin sünnet olacak çocuğa sünnet elbisesi alması adettir. Sünnette Mevlüt okunur, yemek yenir ve akşam düğün töreni yapılır, sünnet düğünü de nişan adeti gibidir, düğünün sonunda takılar takılır ve ertesi sabah çocuk kirvenin kucağında sünnet edilir. Düğüne gelmeyenler 2-3 gün içinde ziyaretlerini sürdürür ve hediyelerini getirirler 40. gün sünnet kutlaması için toplanılır. Hediyeler alınarak çay içilir tatlılar yenir.
Düğün Adetleri:
Evlenme çağına gelen gençler için, eş arama anne ve baba tarafından düğünlerde, misafirlikte ve bayramlarda yapılır. Erkekler için beğenilen bir kız tesbit edildiğinde dolaylı bir şekilde damat adayına söylenir, ve gösterilir, damat adayı da kızı beğenirse damat tarafından bir grup kızı istemeye gider kız evine giden heyetten bir tanesi Allah’ın emriyle kızınızı istemeye geldik der genellikle kız tarafı hemen olumlu bir cevap vermez; aradan birkaç gün geçer, bu esnada kız evi de damat adayı hakkında araştırma yapar. Damat tarafı bir süre sonra kız evinin fikrinin müsait birisine sordurur ve olumlu cevap alınırsa şerbet içilecek gün tesbit edilir; bu güne önceleri “Ağ Örtme” denirdi şimdi ise tatlı yeme deniliyor. Tatlı yemeye hem damat tarafı hem kız tarafının akraba ve komşuları çağırılır. Kahve ve şerbet içilir, tatlılar yenir damat tarafından geline getirilen takılar takılır ve ağ örtülmüş yani ilk nişan yapılmış olur. Bundan sonra asıl nişan töreni başlar.
Nişan her iki taraf içinde uygun uygun olan bir tarih tesbit edilir. Damat tarafı, nişan tarihinden 3-4 gün önce ya kart bastırır ya da kart yerine şeker, çorap, ağ, pijamalık, entarilik gibi yakınlık derecesine göre hediye (davetiye) dağıtılır. Saz ekibi tutulur, bazen saz ekibinin yanında davul-zurna olur. Nişanların bazısı içkili, bazısı ise içkisiz yapılır. Düğünün bir yöneticisi olur. Düğünü yöneten kişi damat ve gelinin yakınlarından başlamak suretiyle hemen hemen herkesi oyuna davet eder.oynayanlara izleyiciler tarafından para verilir. Yapıştırılan paralar önceden tesbit edilen gençler tarafından yerlerden alınarak başka bir masada bu işin muhasebesi ile uğraşan kişilere verilir.
Oynama faslı bittikten sonra eğlenceyi yöneten kişi yüzüklerin takılacağını söyler ve bir masa hazırlar bu masaya bir tepsi konur, 1 yazıcı oturur, birde para toplayan kişi oturur. Orada bulananlardan uygun birisi yüzükleri takar ve kurdeleyi keser. Gelin ve damat adaylarına mutluluklar diler. Tören neticesi geline takılan takıları teker teker mikrofondan anons ederek yazıcıya yazdırılır ve takı bittikten sonrada herkes gelin ve damat adayını tebrik eder ve nişan töreni bitmiş olur.
Nişan ve düğün arasında dini bayram denk gelirse oğlan evi kız evine et gönderir. Kız evi de oğlan evine bohça gönderir. Nişandan sonra gelen dönem düğündür.
Düğün tarihi tesbit edildikten sonra hazırlıklar yapılır. 1 hafta önceden yufka denen ekmekler yapılı. Nişanda dağıtılan davetiye ya da bunun yerine geçen hediyeler yine dağıtılarak düğüne davet gerçekleşir. Damat arkadaşlarından bir kişi sağdıç olarak seçilir. Sağdıç düğünde organizatördür, aynı zamanda damadın da yardımcısıdır.
Düğün içinde saz ekibi tutulur, bazı aileler davul da tutar düğün sırasında para yapıştırma adeti de vardır. Bu adet yeni yeni gelişmektedir. Daha önce bunun yerine silah sıkılmaktaydı. Bundan sonra gelinin kınası yakılır ve çayda çıra oynanır. Ertesi sabah gelin arabası süslenir. Ayrıca gelin berbere götürülür. Oğlan evi ve kız evi temsilcilerinden oluşan “mehir” tesbit heyeti kurulur.
Bu heyet Mehri baki senedi yapar. Bu senede hem kız hem de erkek tarafının eşyaları yazılır. Şahitler imzalar ve fatiha okunarak mehir tesbiti biter.
Daha sonra gelin arabası süslenir, süslenen arabaya gelin, damat, sağdıcın hanımı ve sağdıç biner. Sağdıç önceden hazırladığı zarfların içine bir miktar para koyar. Gelin arabasının önünü kesenlere zarflardaki paralar verilir. Gelin arabasından inerken damadın annesi (kaynana) gelinin başından aşağı şeker döker. Gelin arabadan inmeye hazırlanırsa kaynana ve kayınbaba mal bağışında bulunurlar. Bağışlanan mallar eşya, arsa, bağ, bahçe ev olabilir. Gelin eve girdiğinde önceden imam nikahı kıyılmamışsa imam nikahı kıyılır. Akşam yemeğinden sonra hısım, akraba damat tarafının evine “cebe” gelir. Cebe gelmek daha önce kendilere verilen dürünün karşılığı damat evine eşya, para veya altın getirmektir. Bu hediyeler damadın yeni kurduğu eve paralar ise damadın babasına kalır. Ceb töreni bittikten sonra damat tekbirlerle gerdeğe sokulur. Damat gerdeğe girerken beline yumruk vurmak adettir. Gerdek gecesi sabahı ise “Duvak Günü” dür. Bayanların katıldığı bu törende geline çeşitli hediye edilir. Gelin ise bunun yerine kendi çehizinden hediyeler verir.
Cenaze Kaldırma Adetleri:
Vefat eden kimsenin başında Kur’an okutulur. Camide ise selası verilir, ölü yıkanır, cenaze namazı kılınır ve mezara götürülüp defnedilir. Defninden sonra hoca Hoca duasını ve telkinni yapar mezardan dönenler yemeğe davet edilir. Cenaze evinde özellikle kadınlar ağıtlar yakıp ağlarlar, ölen kişinin elbisesi elden ele dolaştırılıp onun için ağıtlar söylenir. Erkekle ise başka bir odada toplanır ve Yasini Şerif ve Fatiha okunarak ölen kişinin ruhuna yollanır. Cenaze evinde 3-4 gün yakın akrabası, komşusu arkadaşları yemek yapıp götürürler. Bundan sonra mezara gidilip, burada lokum, şeker, bisküvi gibi şeyler dağıtılır, ayrıca evde veya Cami de Mevlüt okuturlar.
Geleneksel Ev Hekimliğine İlişkin Adetler
A) Öksürük, grip ve soğuk algınlıklarında;
Ayva Çayı : Ayvalar ince ince doğranarak çayı hazırlanır. Bir baş kuru soğan ocakta ocak da küle gömülerek pişirilir ve nişastaya batırılarak yenir.
B) Mide ağrıları için;
Dut pekmezi sütle karıştırılarak ya da sade olarak içilir.
C) Yanıklar için ;
Kor Merhemi: Kirecin üst suyu alınır ve zeytin yağı ile karıştırılır. Kor merhemi denen bu karışım yanığın üzerine her yarım saatte bir sürülerek acı hafifletir.
D) Bağırsakların temizlenmesi ve mide ağrıları için;
Per yevşağı adı verilen yabani bir ottan hazırlanan çayın mide ağrılarına iyi geldiği ve bağırsakları temizlediğine inanılır.
Mahalli Kelimeler
Çağa : Çocuk | Duz : Tuz |
Çağam : Çocuğum | Emoğ : Emine |
Azzağa : Azzık konan Baoça | Eşoğ : Ayşe |
Şaplama : Tokat | Galıç : Orak |
Bitecik-Biticik : Az | Cağ : Şiş |
Gıjjık : Kıvırcık | Tığ : Mil |
Lülemek : Yuvarlamak | Süyük : Toprak damın kenarı |
Bıldır : Geçen yıl | Sünmek : Koşmak,Kovalamak |
Süllüm : Merdiven | Babıç : Terlik |
Elleam : Herhalde | Çemik : Çabuk |
Dulda : Kuytu Yer | Habe : Heybe |
Çir : Meyve Kurusu (Kayısı) | Kürtün : Semer Ağaçsız |
Kak : Meyve Kurusu (Armut) | Yemeni : Ayakkabı |
Çıtınak : İkiz, Meyvelerin Çift Olması | Bostan : Bahçe |
Cılgı : Patika-Dağ yolu | Bastık : Pestil |
Nane : Lahana | Dürü : Davetiye |
Teleme : İncir Sütü Kullanılarak Mayalanan süt. | Yağlık : Mendil |
Akıt : Salça | Köynek : Gömlek |
Bibi : Hala | İşlik : Gömlek |
Gırbız : Biber | Tuman : Don,Pijama |
Balcan : Patlıcan | Ağ : Başörtüsü |
Payam : Badem | Goz : Ceviz |
Terlik : Şapka, Papuç | Hellengeç : Salıngaç |
Soku : İçine dövme dövülmüş içi | Timeç : Beşikteki döşek |
oyulmuş taş, dibek | Yörek : Beşik Bağı |
Puharik : Oda içerisinde topraktan | Yunnuk : Hamamlık,Banyo |
Örtü : Yatak | Hengil : Sitil |
Taka : Duvara oyulmuş kapaksız dolap | Tomafil : Araba |
Terşi : Yün eğirme Çibuğu, İğ | Cızgı : Çizgi |
Hıra : Gelişmemiş.Cılız | Çefteli : Şeftali |
Densiz : DensizŞımarık | Öllük : Küçük çocukların altına koydukları toprak |
Çinil : Omuz | Namazlağa : Seccade |
Halbır : Kalbur | Patlak : İncir |
Mahana : Bahene | Talla : İncir |
Davar : Keçi-Koyun sürüsü | Dikeyin : Sincap |
Çıkın : İçine Eşya Koyulan Bohça Bez | Yüksük Çorbası : Mantı |
Kürrük : Sıpa | Sıyrık : Arsız |
Pin : Tavuk kümesi | Buez : Bu defa, be sefer |
Yenli : Hafif | Hüsgüdük : Sessiz |
Nişliyon : Ne yapıyorsun | Ede : Abi |
Helke : Kova | İbicek : Şans, Kura |
Gubar : Toz | Dekdubarcı : Dedikoducu,riyakar yalancı |
Çildirim : Dereotu | Aniçeri : Mutfak, kiler |
Çitil : Fidan | Devlisigün : Ertesi gün |
Teşt : Leğen | Bocit : Sürahi |
Küncü : Susam | Ayaşa : Mandal |
Kenneha : Aslında, esasen | Onart kalkmak : İyi tarafından kalkmak gününde olmak |
Tomuz : Temmuz | Hellenmek : Sallanmak |
Cılgı : Keçi Yolu, Patika | Bayak : Biraz Önce |
Deze : Teyze | Küküm : Yürüyemeyen,yürüme zorluğu çekenler |
Tezcek : Hemen tepki gösteren | Kele : Karşıdakinin adının yerine kullanılır |
Kef :Buğday biçerken toplama ekinin ve desiden yapılmış yardımcı ekin biçme aracı. | Masere : Bağbozumunda mahsülün alınarak pekmez ve benzeri mamül yapılması işi. |
Sergene: Bağlarda üzümün yere değmemesi için yere çakılıp üzerine çubuk bağlanan yaklaşık 1 metre uzunluğundaki ince çubuk. | Pürçüklü : Havuç |
Manca : Salata toplama işi. | Teh : Üzümün çürüğünden kaynatılarak yapılan kışlık yiyecek. |
Curun : Tekne(Taştan) | İmze : Abi |
Şaba : Düğün sonrası çalgıcıların para | Şaka : Dokuma, Yolluk |
Guşgana : Tencere | Çömçe : Kepçe |
Pücük : Buzağa | Kepenek : Kelebek |
Gidik: Oğlak | Şora : Çorba |
GELENEKSEL YÖRE OYUNLARI
Ara Kesme: Bir takım oyunudur. Sırasıyla ayak sayarak veya taş tutarak belirlenir. Bir takım kaçar diğer takım kovalar. Bir merkez belirlenir ve o merkez korunur. Kovalayanlar oyundan kaçanların bütün fertlerini vurduğu zaman bir puan almış olur.
Dibek Oyunu: Oyuncular iki grup olurlar üçer tane dibek(Hoyuk) dikerler öncelik sırasını belirlemek için taş tutarlar taşı bulan oyuna önce başlar. Oyuna başlayan kendi dibeğinin önünde durur ve rakibin dibeklerini yıkmak için eline aldığı taşları kullanır. İlk attığı taş dibeği yıkarsa devam eder yoksa takım arkadaşlarına sıra gelir. Atışlarda tam başarı sağlanamaz da dibeklerin tamamı yıkılmazsa hücum hakkı diğer gruba geçer ve oyun böylece devam eder.
Küdü: Ferdi oyundur. İki üç kişiyle oynandığı gibi bir çok kişi ile de oynanır. Sıralama ayak ölçmekle veya taş tutmakla belirlenir. Bir taşın üzerine yuvarlak bir taş dikilir ve biraz büyük bir taşla vurulur gittiği uzaklık kekiç, küküç, kırküç, kırkdört, kırkbeş, kırkaltı, kırkyedi, kırksekiz, kırkdokuz, elli, belli, telli, güllü, nane, şeker, çember, çürük, çık, mık diye sayılır ve bu sayıyı bulanın hanesine sayı yazılır ve oyunda en çok puanı alan kazanır.